preskoči na sadržaj

Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb

 > Aktivnosti  > ERASMUS+
Lucinaka ponovno domaćin Erasmus mobilnosti!

Došao je i taj vikend 13. i 14. siječnja kada su počeli stizati naši gosti iz Njemačke, Francuske, Španjolske i Portugala. Učenici i roditelji bili su uzbuđeni, a profesorice nervozne zbog velikog posla koji nas je očekivao tijekom tjedna.

Prvi dan prošao je fantastično, doček, pozdravni govori i mali show naših talentiranih učenika pjevača i plesača opustio je ekipu. Slijedio je „Meet and greet“ uspješno kroz smijeh i zabavu upoznali smo sve učenike pod vodstvom profesorice Rendulić. Slijedila je mala pauza te smo krenuli u grad u obilazak užeg centra kroz povijesnu priču i zabavu profesorice Strugar. Nakon ture slijedio je zadatak za učenike treasure hunt kroz aplikaciju „Goosechase“ zadatak je bio slijediti skrivene zadatke i pronaći najpoznatije restorane u Zagrebu koji pripremaju tradicionalna hrvatska jela. I već smo kroz prvi dan ostvarili ishode naše škole.

  

Drugi dan međunarodna ekipa je otišla na izlet u Koprivnicu i posjetila Muzej prehrane u sklopu tvornice „Podravka“. Učenici su imali priliku vidjeti kako su živjeli naši stari i kako je život na selu u prošlosti bio potpuno okrenut prema održivosti i zero Waste načinu. Učenici i kolegica Gimnazije Fran Galović bili su jako ljubazni te su nam organizirali obilazak Koprivnice na engleskom jeziku.

   

Treći dan je bio najzahtjevniji. Počelo je sve predstavljanjem tradicionalne hrvatske kuhinje po regijama tako da smo odmah bili gladni. Zatim smo krenuli kuhat pod vodstvom profesorica Korač Šubaša, Rendulić, Strugar i pridružila nam se kolegica Žderić. Skuhali smo ličke police, štrudle od sira i jabuke, zagorsku zlevanku , fritule i šnenokle. Shvatili smo da neke recepte znaju naši međunarodni prijatelji, ali mislim da smo odlično internacionalizirali hrvatsku kuhinju.

Nakon pauze slijedio je drugi zadatak oslikavanje pregača i zapisivanje recepata. Mislim da je važno u svijetu društvenih mreža i inovacija ipak biti dijete uzeti bojice i nešto ručno napraviti te na taj način ostaviti trag.

Četvrti dan, naravno moramo pokazati dragulj naše zemlje a to su Plitvička jezera. Vrijeme nas je poslužilo nije padala kiša pa je obilazak uz stručno vodstvo bio fantastičan i svi su bili pod dojmom veličine prirode.

 

I stigao je zadnji dan našeg druženja. Ujutro je bio predavanje Tihane Veljačić koja je predstavila svoj projekt Ditch Plastic Croatia, Ekološke inicijative koja se bavi promicanjem života bez plastike i održivog načina života. Tihana je pričala o održivom načinu života, koliko je reciklaža zaista učinkovita i kako ljudi mogu promijeniti svoj mindset te živjeti više u skladu s prirodom. Kako smanjiti upotrebu jednokratne plastične ambalaže u kućanstvu - pogotovo u kuhinji i kupaonici. Kako minimizirati stvaranje otpada u svakodnevnom životu posebno hrane. Kako upotrijebiti ostatke hrane i pripremiti nove obroke. Predavanje je bilo poučno i šokantno, i potpuno vezano uz našu temu i ishode samog projekta i ishode škole.

Kao završni zadatak učenici su morali pripremiti i opisati ukratko što su radili, vidjeli i naučili u ovih pet dana koristeći web alate kao Canva. Svoje uratke su prezentirali i biti će izloženi u auli škole.

 

Slijedio je oproštaj koji je uvijek težak i traje dugo. Doviđenja ekipa i vidimo se u Njemačkoj!!!!

  


Pripremni posjet Njemačkoj

Profesorice Rendulić i Strugar otišle su na pripremni sastanak svih partnera u našem novom KA1 projektu Hrana i održivost. Naši partneri su škole iz Njemačke, Španjolske i Portugala. Prvi pripremni sastanak održan je u Njemačkoj te su izneseni planovi kojim redoslijedom će ići mobilnosti, koliko učenika će putovati i koji je cilj i svrha našeg projekta. Odlučeno je da će naša škola biti prvi domaćin u siječnju 2024. a zatim Njemačka u travnju.

Napisan je okvirno plan radionica i izleta za svako domaćinstvo. U skladu s ishodima naše škole radionice će biti povezane sa kuhanjem gdje će učenici zajedno pripremati jednostavna jela iz Hrvatske. U sam projekt uključio se veliki broj učenika te su kroz zadatke odabrani oni koji su na vrlo efektan način objasnili tradicionalnu hrvatsku kuhinju i dali prijedloge za još neke radionice. Time smo najviše pokrili prvi ishod naše škole internacionalizaciju i popularizaciju naše škole. Drugi ishod povećanje IKT kompetencija nastavnika biti će ostvaren kroz korištenje različitih web alata u planiranju i konačnom rezultatu mobilnosti. Radionice koje će biti provedene u školi kao kuhanje, primjena web alata (canva) i predavanja kao Zero Waste mogu s primijeniti u školi na satovima razredne zajednice i koristiti u nastavi predmetnih profesora kao kemija, biologija (ekologija). 

 


Logo ERASMUS+ projekata u Lucijanki

Održali smo "natječaj" među svim polaznicima ERASMUS+ aktivnosti u našoj školi za izradu logotipa koji će naša škola koristiti tijekom ovogodišnjih projektnih aktivnosti. Pristiglo je gotovo četrdeset radova i svi su bili izvanredni! Profesori uključeni u ERASMUS+ tim imali su težak posao suziti izbor na pet prijedloga, a sami učenici nakon toga su odabrali pobjednika.

Autor pobjedničkog rada i novog ERASMUS+ logotipa za Lucijanku je Sheena Žmavčić! Čestitamo!


Nova Erasmus sezona!

Danas smo održali sastanak za sve učenice i učenike zainteresirane za sudjelovanje u Erasmus+ projektima u ovoj školskoj godini. Malo je za reći kako je odaziv učenika sjajan. Svi smo ostali ugodno iznenađeni kada ste u nevjerovatnom broju popunili učionicu, koja se pokazala premalom za sve učenice i učenike koji nam se žele pridružiti.

Upoznali smo buduće erasmusovce sa svim zadaćama, ali i nezaboravnim iskustvima koja su pred njima. Malo su govorili profesori, malo naši "stari" erasmusovci. Vidimo se i ove školske godine na novim aktivnostima, druženjima i putovanjima!

  

 


 

   

 

Dragi učenici,

s veseljem vas obavještavamo kako se međunarodni projekti u sklopu ERASMUS-a i ove školske godine nastavljaju u Lucijanki.

Postanite i vi dio ERASMUS tima. Učite u međunarodnim timovima, stvarajte, putujte, zabavite se!

Ove se godine naša škola uključila u čak tri projekta. Javite se profesorima i saznajte kako postati dio ERASMUS ekipe!

 

„ACTIVE CITIZENSHIP“ (profesori Pintarić i Rister)

Trajanje projekta je jedna školska godina. Škola partner je iz Nizozemske. Tražimo 10 učenika od 15 i 16 godina.

Upoznat ćemo i usporediti državne sustave Hrvatske, Nizozemske i Europske unije. Upoznati svoja građanska prava, ali i naučiti uvažavati tuđa, ukloniti predrasude i otvoriti se različitostima.

 

„FOOD AND SUSTAINABILITY“ (profesorice Anić, Korač Šubaša, Rendulić, Strugar)

Trajanje projekta je dvije školske godine. Škole partneri su iz Njemačke, Portugala i Španjolske. Tražimo 25 učenika svih razreda.

Bavit ćemo se problemom proizvodnje i dostupnosti hrane u svijetu te postizanjem ravnoteže između rastuće potrošnje i proizvodnje koja bi trebala biti održiva za buduće naraštaje.

 

„GREEN AGENDA“ (profesorice Gamberger, Prpić, Tolić, Žderić-Matijaščić)

Trajanje projekta je dvije školske godine. Škole partneri su iz Austrije, Danske, Italije i Njemačke. Tražimo 30 učenika od 15 do 17 godina.

U projektu ćemo se baviti zelenom energijom (obnovljivim izvorima energije), klimatskim promjenama, zelenom održivošću, ne samo u gradskim već i ruralnim sredinama, zdravljem i dobrobiti u školi i svakodnevnom životu.


ERASMUS gosti u Zagrebu!

Nakon gotovo tri godine projekta u kojemu sudjelujemo, došao je red na nas da ugostimo učenike i nastavnike iz škola partnera. Puno je pripreme, organizacije, a ponekad i živaca utrošeno kako bi ovaj tjedan prošao u najboljem mogućem redu, a našu školu prikazao u najboljem svijetlu. Bez lažne skromnosti, možemo reći da smo uspjeli :)

No, krenimo redom. Gosti su nam počeli pristizati već u subotu. Ekipu iz Španjolske dočekali smo pred školom 11. ožujka, u popodnevnim satima. U nedjelju su pristigli i Nijemci, Francuzi te Grci koji su nam se pridružili kasno navečer u nedjelju. Tjedan smo otvorili kratkim programom prilikom kojega su briljirali naši glazbenici, Mia i Juraj.

 

Odmah su uslijedile i prve radionice u kojima su sudjelovali svi učenici, 19 gostiju te 20 domaćina iz naše škole. Poslijepodne zaputili smo se do središta grada gdje smo nakon obilaska i kratkog "goose chase-a" imali slobodno vrijeme. Utorak je bio rezerviran za izlet u Krapinu i Kumrovec. Naše smo goste odveli do slavnog Muzeja neandertalaca te u etno selo Kumrovec. Poslijepodne i večer opet su bili rezervirani za slobodne sadržaje. Srijeda je bila najzahtjevnija. Valjalo je odraditi dvije radionice, a niti nakon toga nismo mogli izaći iz škole, doslovce. Uslijedio je "escape room" prilikom kojega smo morali pronaći tragove i riješiti niz zagonetki kako bi izašli iz učionica. U četvrtak smo goste odveli do našeg najpoznatijeg i najposjećenijeg nacionalnog parka, Plitvička jezera. Očekivano, naši su gosti ostali bez daha. Posljednji dan druženja valjalo je odraditi još par radionica koje su ovaj puta pripremili naši profesori, gosti u Erasmusu, Povijač i Švenda. Za kraj smo sumirali dojmove ovog sjajnog tjedna na plakatima i "Kahoot" kvizu.

                    

Oproštaj je opet donio miješane emocije. Radost i veselje brzo se pretvaraju u tugu zbog rastanka. Bilo je ovo posljednje druženje s našim partnerima, u ovom projektu. Iskustva su uistinu nezaborna i neprocjenjiva. Za samu večeru pobrinuli su se roditelji domaćini, a zabavni program odradio je bend naših profesora. Dojmovi i prijateljstva ostaju za cijeli život. Veselimo se i gledamo ususret novim iskustvima već iduće školeske godine.

 


Jedan vrlo važan sastanak :)

Pripreme su u punom jeku, uzbuđenje je na vrhuncu! Još malo pa nam dolazi i taj tjedan, tjedan kada po prvi puta Gimnazija Lucijana Vranjanina ugošćuje učenike i profesore iz drugih država u jednom Erasmus projektu. Puno smo planirali, puno zanimljivih stvari pripremili. Naše goste i nas čekaju brojne zanimljive radionice, obilazak Zagreba, izleti...

No, prije toga, ekipa koja je bila u Bruxellesu nam je prenijela dojmove ove sjajne pustolovine. Jakov, Katarina, Lucija, Maja, Nera i Nika u odličnom su raspoloženju, skoro u dahu, prepričali svoj tjedan u belgijskoj i europskoj prijestolnici.

    


Bruxelles, Belgija - europska prijestolnica

Prije tri godine, kada smo se uključili u projekt The soil under my feet koji se bavi migracijama u Europi, u jeku Corone, nismo mogli ni sanjati kamo će nas na kraju ova pustolovina odvesti. Hoćemo li moći putovati, uživo upoznati sve partnere s kojima smo surađivali, hoćemo li uopće nastaviti s projektom? Mnoga su pitanja bila iznad nas, no nastavili smo. Na kraju nam se svakako isplatilo.

Danas, gotovo tri godine kasnije, iza nas su putovanja u Saarbrucken (u Njemačkoj), Vrachneiku (u Grčkoj), Las Rozas de Madrid (u Španjolskoj) te Bruxelles (u Belgiji). Iskustva su i više nego sjajna. Sva nova znanja, iskustva, spoznaje te poglavito prijateljstva koja smo stekli ostaju do kraja života.

Početak ove kalendarske godine odveo nas je u Bruxelles, prijestolnicu Europske unije. To je jedan uistinu kozmopolitski grad koji ostavlja bez daha. Kada govorimo o migracijama, gdje bolje za istraživati nego u gradu gdje više od polovice stanovništva dolazi iz drugih mjesta. Za pričom današnjice ni malo ne zaostaje niti priča prošlosti. Bruxelles je grad bogate povijesti i kulture, a mi smo upoznali samo djelić toga u pet dana koliko smo proveli u ovom fantastičnom gradu.

Sami početak ovog putovanja odveo nas je u zagrljaj dragih ljudi koje smo upoznali tijekom projekta. Poznata lica i isti osmijeh na njima. Svejedno, započeli smo s aktivnostima kojima je cilj probijanje leda i razbijanje treme. Uslijedile su radionice koje smo odrađivali u međunarodnim timovima. Upoznavanje migranata, njihovih priča, razvijanje empatije, razumijevanja, ali i rješavanja problema bili su glavni ciljevi ovih radionica.

         

Obilazak grada s lokalnim vodičem približio nam je Bruxelles i njegove tajne, ali i neke znamenitosti koje smo jako dobro upoznali preko televizije i drugih medija - Europski parlament, Europsku komisiju, Vijeće Europe...

                  

Nezaobilazne su bile i druge znamenitosti Belgije i Bruxellesa poput vafla i krumpirića kojih se još nismo zasitili :)

Na repertoaru su bile i radionice na terenu, poput Parlamentariuma, Atomiuma, MMM muzeja migranata te izložbe Renea Magrittea, Muzeja europske povijesti... Ostavili smo dakako i malo vremena za zabavu i druženje :)

   

Ponovno, tjedan je bio prekratak i rastanak je došao puno brže nego smo mi to željeli. Pred nama je posljednje druženje, u ožujku. Čast da zatvori ovaj projekt pripala je našoj školi. Veselimo se dolasku dragih partnera i prijatelja u Zagreb!


Diseminacija nakon mobilnosti u Španjolskoj

Nakon još jedne mobilnosti, još jedne avanture, još jednog nezaboravnog iskustva, naši putnici prenijeli su nam svoja iskustva. Erasmus tim okupio se u velikom broju kako bi poslušao koja su nova znanja i spoznaje te prijateljstva stekli Leona, Marina, Megi, Mia, Tena i Zvonimir. Bilo je poučno, ali prije svega opušteno i zabavno uz puno smijeha i dobre volje.

 

  


Nova mobilnost - Španjolska!

Nastavak našeg međunarodnog projekta "The soil under my feet" koji provodimo u sklopu Erasmus-a odveo nas je u Španjolsku. Malo mjesto Las Rozas de Madrid predgrađe je glavnoga grada Španjolske i drugo je najbogatije mjesto u toj državi (prema BDP-u). Iznimno simpatično mjestašce podsjetilo nas je na luksuzna američka predgrađa kakva gledamo u filmovima i serijama Hollywooda.

Prvi je na put išao naš školski Erasmus koordinator. prof. Matija Pintarić. Trebalo je dogovoriti sve aktivnosti i mobilnosti za posljednju godinu našeg projekta. Bilo je radno, puno se sastančilo, dogovaralo, isprobavalo svce radonice koje će kasnije učenici odrađivati na svojim mobilnostima. Trebalo je dogovoriti i sva putovanja koja nas ove školske godine čekaju. Manje komplikacije prouzročilo nam je odustajanje talijanskog tima iz našeg projekta. Rastužilo nas je što nećemo imati priliku posjetiti Siciliju kao što je bilo planirano, no odmah je dogovrena zamjenska mobilnost, u Belgiju (Bruxelles). Predivno vrijeme i fantastičan Madrid učinili su ove radne sastanke ugodnima.

 

  

Nakon što je profesor Pintarić "istražio teren" Španjolsku su posjetile i naše učenice te jedan hrabri učenik s njima (Leona, Marina, Megi, Mia, Tena i Zvonimir). U pratnji su im bile profesorice Anić, Rendulić i Strugar. Još jedno nezaboravno iskustvo naših Erasmusovaca! Svaki dan sudjelovali su u predavanjima i radionicama na kojim su upoznavali druge države, obrazovne sustave, kulture, jezike... Osim toga dublje su ulazili u problematiku migracija u Europi te izazove s kojima se migraniti svakodnevno sučeljavaju. Znanja i vještine te nova iskustva sigurno će im koristiti u daljnjem tijeku obrazovanja kao i životu kasnije.

  

  

  

Bilo je naravno vremena i za slobodne sadržaje. Opet smo puno putovali, upoznavali državu, grad i okolicu grada. Upoznali smo čak i gradonačelnika Madrida! Puno smo se družili s našim domaćinima te stekli brojna nova prijateljstva.

  

  

  

  

Sada gledamo ususret Belgiji u siječnju te našem domaćinstvu u ožujku, koje nas posebno veseli!

 


Erasmus tim sastanak za kraj školske godine

Školsku godinu zaključili smo našim posljednjim sastankom. Ljetne vručine lijepo su "začinile" izlaganje koje se otegnulo skoro unedogled, no bili smo jako aktivni ove školske godine i trebalo je puno toga proći.
Osim toga bogati su planovi i za iduću školsku godinu. Što je pred nama, koji novi izazovi, koja nova putovanja...? A tu je i domaćinstvo koje će naša škola prirediti Erasmus partnerima.

  

Pred nama je svakako uzbudljiva nova školska i Erasmus godina.
Vidimo se!


Diseminacijski sastanak nakon mobilnosti u Grčkoj

I opet 45 minuta nije bilo dobovljno za prenijeti sve doživljaje, zgode i emocije s putovanja.

Ivana, Katarina, Nera, Gabrijel i Mark opisali su nam što su sve radili, što su naučili, koga sve upoznali, gdje su sve putovali u nezaboravnom tjednu. Hvala svim učenicima koji su se odazvali sastanku. Vjerujemo da smo vam uspjeli prenijeti barem djelić onoga što smo doživjeli u Grčkoj. Za ovu godinu ovo je bila zadnja mobilnost. Veselimo se i s nestrpljenjem očekujemo novu školsku godinu i nova putovanja u sklopu Erasmus projekta.

  

 

 


Mobilnost u Grčkoj!

Od 8. do 14. svibnja bili smo u Vrachneiki, prekrasnom mjestu na grčkom poluotoku Peloponezu.

  

Nera Hasan, Nika Ilijazović, Ivana Krajinović, Katarina Pavičić, Gabrijel Šušnjar i Mark Winkler proveli su sedam sjajnih dana u Grčkoj u pratnji profesorice Anić i profesora Pintarića. Naš projekt "The soil under my feet" koji se bavi migrantima, nakon klimavog početka radi epidemije uzrokovane korona virusom, napreduje odlično. U pet radnih dana u Grčkoj smo sudjelovali u radionicama, predavanjima, terenskoj nastavi te razgovarali sa migrantima u Grčkoj koji dolaze iz cijeloga svijeta. Usavršavali smo poznavanje straih jezika, ne samo engleskog. Sporazumijevali smo se kako smo znali pa nije nedostajalo ni španjolskog, njemačkog ni talijanskog :)

 

Rad u međunarodnim skupinama neprocijenjivo je iskustvo za naše učenike i profesore. Suradanja i podrška, međusobno uvažavanje i razmjena mišljenja i iskustava u multikulturalnoj sredini doprinjeli su našem daljnjem razvoju. Usavršavali smo i svoja IKT znanja i vještine kroz rad u ArcGis-u. Podsjetili smo se i na nastavu povijesti, geografije, likovne kulture kroz dva sjajna izleta u povijesna središta antike, Nafplio s utvrdom Palamidi te u drevnu Olimpiju, rodno mjesto Olimpijskih igara. Izlagali smo rezultate svojeg rada i svojih istraživanja, trčali utrke na trkalištu Olympije (i pobijedili!), puno se nahodali, ali smo i pjevali, plesali, a malo se i u moru okupali.

  

  

Domaćini su bili izvanredni i visoko nam podigli ljestvicu za naše domaćinstvo iduće godine. Gostoljubivost i toplina, hrana i veselje kojim su nas dočekali ostat će nam zauvijek u sjećanju. Čak su nam uprizorili ulomak iz Ilijade u drevnom grčkom kazalištu!

  

Bilo je naravno vremena i za upoznavanje, druženje i zabavu. Ponovno smo stekli pregršt novih kolega, prijatelja. Rastanak kao i uvijek težak i tužan, no vidimo se već poćetkom iduće školske godine ponovno, u Madridu.

  


Još jedan pogled na mobilnost u Saarbruckenu

Nakon što smo vidjeli putovanje u Saarbrucken u Njemačkoj iz perspektive naših učenika, vrijeme je da vidimo kako su to doživjele naše profesorice. Na redovnom diseminacijskom sastanku, u dobrom društvu i još boljem ozračju, profesorice Helena Strugar i Marija Rendulić prenijele su ostatku Erasmus tima svoje doživljaje s putovanja te nova znanja i spoznaje koje su stekle na brojnim radionicama koje su se održale u sklopu mobilnosti.

Naši učenici i profesori usavršavali su svoje znanje stranih jezika, radili na daljnjem podizanju IKT sposobnosti, vježbali verbalnu i neverbalnu komunikaciju, razvijali timski rad i suradnju u multikulturalnom okruženju. Bilo je naravno vremena i za upoznavanje kulture i povijesti države domaćina Njemačke kao i regije Saar.

Znanja i vještine koje su stekle naše profesorice koristit će im u planiranju nastave u budućnosti, a uspješno će ih prenositi i na djecu te ostale kolegice i kolege naše i vaše Lucijanke.


Putovanje u Saarbrucken, Njemačka

Još jedan pogled na našu prvu mobilnost s učenicima u Erasmus+ projektu.

Kako su to vidjeli prvi Lucijaneri erasmusovci pogledajte ovdje...

by: Gabrijel Uroić


Bili smo na prvom putovanju!!!

Saarbrucken u Njemačkoj bilo je prva destinacija Lucijanera u Erasmsu+ projektu The soil under my feet, a priču su otvorili Lucija K., Marta G., Damir M., Lana N., Sofija S., Lucija T., Gabrijel U. I bilo je ODLIČNO!

Na put smo krenuli u nedjelju, avionom do Frankfurta na Majni gdje smo lovili vlak za Saarbrucken. Dočekalo nas je pravo njemačko vrijeme - red sunca, red kiše i oblaka. Raspoloženje je svejedno bilo sjajno. Odmah po dolasku na glavni kolodvor u Saarbruckenu dočekali su nas naši domaćini, učenike su odvezli svojim domovima gdje će provesti narednih tjedan dana, a profesorice su uputili do njihovog apartmana. Umor od puta učinio je svoje i prva je večer provedena relativno mirno :)

Ujutro smo počeli s pravim aktivnostima. Takozvane meet and greet i ice-breaker radionice pomogle su nam da se opustimo i da se malo upoznamo. Iako smo prije puta na društvenim mrežama već dosta dobro upoznali svoje domaćine i druge sudionike projekta ovo je bio sjajan uvod. Već od prvog trena morali smo se naviknuti da hrvatski jezik nećemo puno koristiti pa je pravo osvježenje i olakšanje bilo s vremena na vrijeme s nekim porazgovarati na hrvatskom :) Poslijepodnevni sati uglavnom su bili rezervirani za slobodno vrijeme kad nam je domaća ekipa pokazivala središte grada.

Utorak je značio i naš prvi izlet. Strasbourg se nalazi odmah s druge strane obližnje francuske granice. Nakon otprilike dva sata lude zabave u busu stigli smo pred Europski parlament. Detaljan pregled na ulazu nije nas obeshrabrio i u zgradu ulazimo prepuni dojmova i ushićenja. Nakon razgleda zgrade Parlamenta i kratkog predavanja obilazimo Strasbourg, a imamo naravno i slobodnog vremena za lutanje gradom. Profesori nisu previše smetali :) Vožnja busom natrag opet je predstavljala super provod kojim dominiraju Španjolci i njihova muzika. Polako se kristalizira koja je ekipa najluđa u ovom projektu, no nismo ni mi za bacit'.

U srijedu smo ponovno imali aktivnosti u školi domaćina (Njemačko-francuska gimnazija u Saarbruckenu). Nešto neobično, dojmljivo i nezaboravno bilo je razgovarati s migrantima iz raznih dijelova svijeta. Njihove su priče potresne, nabijene emocijama nikog nisu ostavile ravnodušnima. Radili smo intervjue, snimali podcast (moći ćete ga uskoro i vidjeti), no prije svega stekli smo uvid u kompleksnu problematiku svjetskih migracija i ljudi koji se nađu u ulozi izbjeglica. Nakon ovog iskustva definitvno mijenjamo pogled na migrante.

Četvrtak nam je donio novi izlet. Srednjovjekovna kolijevka obrazovanja u Njemačkoj, dom najstarijeg sveučilišta Njemačke, Heidelberg. A ni središte grada i dvorac nisu loši :) No reći će neki da je vožnja busom opet bio najzabavniji dio izleta.

U petak smo prijepodne odradili još jednu radionicu gdje smo se mi mogli naći u ulozi migranata - sami, raseljeni, bez poznavanja nove sredine i načina komunikacije. Opet su na nas djelovale snažne emocije i cilj radionice je svakako postignut. Večer je donijela podvojene osjećaje. Bilo je tu veselja i radosti, ali i tuge na oproštajnom tulumu. Nismo mogli ni naslutiti da ćemo se u tako kratkom vremenu toliko povezati s ljudima koje vidimo po prvi puta u životu.

U subotu nas je opet čakeo put, ovoga puta u suprotnom smijeru. Iz Saarbruckena smo krenuli vlakom prema Frankfurtu na Majni od kuda smo avionom letjeli za Zagreb. Snijeg nas je ispratio iz Njemačke i dočekao u Zagrebu.

Po povratku smo sve svoje dojmove prenijeli ostatku na Erasmus ekipe u Lucijanki. Prezentacija s hrpom fotki nije mogla ni približno dočarati kako nam je bilo u Saarbruckenu, a nije bilo riječi koje bi bile dovoljne. Puni znatiželje, ljubomore i iščekivanja svojeg putovanja iz školskih su nas klupa slušali naši kolege Lucijaneri. Jedva čekamo da se ponovi!

Sljedeća postaja - Grčka!


Tko smo mi? Naš Presentation book i video!

Sudionici ERASMUS+ projekta u Lucijanki predstavili su se svojim kolegama iz drugih država kratkom prezentacijom o sebi...

... i videom o našoj školi i gradu!

Pogledajte!

 


ERASMUS pano

U holu škole zasjao je naš ERASMUS pano!
Cure su osmišljale, rezale, lijepile, uređivale. Pogledajte!

 

A Lucija Tadić izradila je "razglednice" država i gradova koje ćemo posjetiti.
Skenirajte QR kodove, pogledajte!

 

Priloženi dokumenti:
Pano.pdf


Vrijedno radimo na ERASMUS projektu

U drugo polugodište ulazimo radno i vrijedno. Profesorica Anić i profesor Pintarić ostatku ERASMUS+ tima prenijeli su sve što su naučili i saznali u Saarbruckenu te ih upoznali s radionicam u kojima su sudjelovali.

Na našim redovitim sastancima, osim što se lijepo družimo, planiramo i dogovaramo nadolazeće aktivnosti.

Naš pano je u izradi, pripremamo intervju s migrantima, a polako planiramo i našu prvu mobilnost s učenicma, u Njemačkoj.


Prva mobilnost u njemačkom Saarbruckenu

Od 8. do 10. studenog održana je prva mobilnost u sklopu projekta „The soil under my feet“ u njemačkom gradu Saarbrückenu.

Uz sudionike iz naših partner škola u mobilnosti je sudjelovalo dvoje nastavnika naše škole, Nikolina Anić i Matija Pintarić u svrhu edukacije i daljnjih usavršavanja.

     

Od posebne su koristi bile radionice na kojima su se razmjenila znanja i bogata iskustva s nastavnicima škola diljem Europe, a veliki je interes bio za uspoređivanje obrazovnih sustava iz raznih država. Na trodnevnim radionicama i organizacijskim sastancima detaljno je utvrđivan daljnji tijek aktivnosti projekta te su dogovorene i isplanirane aktivnosti za učenike koje će se realizirati tijekom nadolazećih mobilnosti u Njemačkoj i Grčkoj.

    

    

Lucijanka je predstavljena kratkom prezentacijom i predavanjem o našoj školi u kojoj su svi uživali te s nestrpljenjem očekuju da ih ugostimo u Zagrebu, u drugoj godini projekta.

   

Uz službeni dio i planirane aktivnosti uspjeli smo odvojiti vremena za upoznavanje Njemačke savezne države Saarska (Saarland), kulturno-povijesnih znamenitosti Saarbrückena te djelića njihove kulture. Na putu doma kratko smo prošetali i europskom financijskom prijestolnicom, Frankfurtom na Majni. 

   

    

    

    

Stvorena su nova prijateljstva i lijepa sjećanja. Ovo je putovanje unijelo novi zamah u naš projekt te se sada s još većim veseljem i uzbuđenjem okrećemo budućim mobilnostima.

    

    


Slogan i logo projekta

Naše učenice uključene u ERASMUS+ projekt vrijedno su se primile posla i smišljale logo i slogan projekta. Marta Grizelj, Nera Hasan, Ana Kasanić i Sara Štrkalj poslale su prijedloge koji su prema izboru nastavnika ušli u uži izbor. Bravo cure!

Na mobilnosti u njemačkom gradu Saarbrückenu, u ožujku 2022. godine, među prijedlozima koje šalju sve škole partneri bit će izabran logo i slogan projekta.

Koje biste od ponuđenih vi odabrali?

Naši prijedlozi za slogan projekta:

1. Don't let the mask stop us now 

    to have friends in another town!

2. Learn from experience, not just from books

3. Get to know cultures by getting to know people

4. Travel, meet, learn - repeat!

5. Finding our (way) home.

 

Naši prijedlozi za logo projekta:


ERASMUS u Lucijanki!

Od ove školske godine naša Lucijanka po prvi puta sudjeluje u međunarodnom ERASMUS+ projektu!

Skupina učenika od prvog do četvrtog razreda surađivat će s vršnjacima iz Grčke, Italije, Njemačke i Španjolske na raznim aktivnostima vezanim uz temu migracija u svijetu pod nazivom „The soil under my feet“. Suradnja, razumijevanje, tolerancija neke su od temeljnih ideja vodilja kroz ovaj i druge Erasmus projekte. Prve aktivnosti već smo odradili, a pred nama su novi izazovi.

Projekt je otvoren za sve učenike naše škole koji su zainteresirani i voljni uključiti se u brojne aktivnosti. Radimo iz škole, od doma, a nadamo se i zajednički na međunarodnim razmjenama učenika. Nastavnici koji vode naše učenike kroz ovaj projekt su Nikolina Anić, Jelena Habjanec, Matija Pintarić, Helena Strugar, Marija Rendulić te Ivana Žderić Matijaščić.

Škole partneri su:

  • General Lyceum of Vrachneika iz Grčke

Vrachneika je malo mjesto odmah do Patrasa, trećeg najvećeg grada u Grčkoj.

  • Istituto d'istruzione secondaria superiore Palazzolo Acreide iz Italije

Palazzolo Acreide se nalazi na otoku Sicilija, nedaleko povijesne Sirakuze.

  • Deutsch Französiche Gymnasium iz Njemačke

Njemačko-francuska gimnazija smještena je u Saarbrckenu, na samoj granici Njemačke i Francuske.

  • Centro Educativo Zola S.L. iz Španjolske

Las Rozas de Madrid predgrađe je glavnog grada Španjolske.

Naše škole partneri, kao i mi, s nestrpljenjem čekamo proljeće i naša prva putovanja.


LUCIJANKA & ERASMUS

LUCIJANKA & MOČVARA

LUCIJANKA & STRANI JEZIK

 

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Anketa
Biste li prijatelju preporučili upisivanje u "Lucijanku"?
Brojač posjeta
Ispis statistike od 28. 1. 2022.

Ukupno: 240658
Ovaj mjesec: 3137
Ovaj tjedan: 829
Danas: 169
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
Korisni linkovi
Arhiva dokumenata
CMS za škole logo
Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb / Trg hrvatskih pavlina 1, HR-10000 Zagreb / www.gimnazija-lvranjanina-zg.skole.hr / glv@gimnazija-lvranjanina-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju