2019-01-10 14:17:51

BRONCA iz BOTSWANE

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad - IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike).

Međunarodna prirodoslovna olimpijada mladih (International Junior Science Olympiad - IJSO) međunarodno je natjecanje učenika do 15 godina u znanju iz prirodoslovnih predmeta (biologije, kemije i fizike). Na ovogodišnjoj 15. međunarodnoj olimpijadi održanoj od 2.-11.12. u Gaboroneu, Botswani, sudjelovalo je oko 250 učenika iz 44 zemlje širom svijeta.

Učenici, predstavnici Hrvatske, izabrani su temeljem rezultata postignutih na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u prošloj školskoj godini (2017./18.) te dodatnom testiranju održanom u rujnu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Učenike su na olimpijadu vodili Andreja Lucić, Tajana Preočanin i Krešo Zadro, svi djelatnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi.

Prvi dan natjecanja učenici su  rješavali test s trideset zadataka višestrukog izbora, drugi dan teorijske zadatke, a treći dan su izvodili eksperiment kao tročlani timovi natjecatelja. Tijekom slobodnih dana, učenici su imali prilike upoznati Botswanu i družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Hrvatsku je predstavljalo šestero srednjoškolaca, a među njima je bio i naš MATEJ VOJVODIĆ iz Novaka, učenik prvog (1.G) razreda naše Gimnazije koji je osvojio brončanu medalju i na kojeg su škola i profesori iznimno ponosni.


Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb