2020-02-26 14:09:02

KORONAVIRUS - informacije i mjere zaštite

Dana 25.2.2020. potvrđen je prvi slučaj bolesti novog koronavirusa 2019 COVID-19 uzrokovanog infekcijom s virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj.

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

S obzirom na epidemiološku situaciju, situacija se brzo može mijenjati, stoga molimo pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva na kojima se svakodnevno  objavljuju ažurirani podaci  vezano uz koronavirus, kao i mjere prevencije:

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://zdravstvo.gov.hr/koronavirus-i-mjere-prevencije/4952

https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/pitanja-i-odgovori-o-novom-koronavirusu-2019-ncov/

Naša djelatnica koja je preko vikenda bila na zahvaćenom području (Veneto u Italiji) nema simptoma bolesti te prema uputama epidemiološke službe redovno obavlja radne zadatke.

Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb zamoljeni smo podijeliti sljedeću informaciju: U Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, ne postoji epidemiolog koji je zadužen za pregledavanje djece niti se rade testovi na novi koronavirus u zdravih osoba jer su u osoba koje nemaju simptome testovi negativni.
 

U slučaju pojave nekih od respiratornih simptoma (nagli početak barem jednog od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja i kratak dah) osoba se tretira kao zaražena dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom, što znači da je neophodna hospitalizacija u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. 

U školi se provode opće mjere zaštite:

mogućnost pranja ruku sa sapunom i tekućom vodom te sušenje ruku jednokratnim ručnicima ili sušilicama sa cirkulirajućim zrakom omogućuje izostanak s nastave nastavnom osoblju i učenicima koji imaju simptome infekcije dišnih putova, povišenu temperaturu i kašlju.

Pozivaju se učenici i zaposlenici da se pridržavaju preporuka općih mjera zaštite:

redovito prati ruke sapunom i vodom kod kašljanja i kihanja usta i nos se prekriti papirnatom maramicom koja nakon toga odbaciti u koš za smeće, a ruke oprati izbjegavati bliski kontakta s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, povišenu temperaturu i kašlju

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nalaze se u privitku!


Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb